Психологічна підтримка для осіб з обмеженими можливостями

Natalia Shapoval

Fundacja Avalon

Інвалідність є викликом для людини, яка її переживає, а також для її найближчого оточення. Крім того, внаслідок війни в Україні може виникнути маса запитань без відповіді, страх, безпорадність, тривога, самотність та інші тяжкі емоції.

Психологічна підтримка допомагає:

• відновити емоційну рівновагу,
  • розв’язувати проблеми,
  • підтримувати себе та своїх близьких,
  • ставити цілі та підтримує мотивацію до їх реалізації,
  • покращує психофізичний стан і соціальну вправність,
  • вчить справлятися зі стресом і складними емоціями (страх, тривога, неприйняття),
  • допомагає знайти надію та підсилює почуття власної гідності,
  • підвищує мотивацію повернутися до суспільного життя та виконання щоденних завдань і обов’язків,
  • дозволяє зберегти або покращити своє здоров’я, а отже, покращити якість життя.

Саме тому варто подбати про спеціалізовану психологічну підтримку.

Біженці з України, що мають підтверджену польським комітетом інвалідність, можуть отримати психологічну підтримку в рамках державних проєктів соціально-психологічної підтримки людей з обмеженими можливостями. Однак складність може полягати в тому, що всі консультації та заняття проходитимуть польською мовою.

Натомість краще скористатися допомогою, яку надають польські благодійні організації та ініціативи, створені спеціально для біженців з України.

Перелік організацій та ініціатив, що надають психологічну підтримку біженцям з обмеженими можливостями:

• Фонд Synapsis – фонд для дітей та дорослих з аутизмом (FUNDACJA SYNAPSIS). Фонд пропонує:
    • психологічну допомогу біженцям, члени сімей яких мають аутизм;
    • інформаційну підтримку приватних осіб та організацій/установ, які приймають біженців, член сім’ї яких має захворювання зі спектра аутизму;
    • екстрені психіатричні консультації;
    • розробка індивідуальних програм терапії, що проводитиметься в місцях перебування біженців;
    • підтримка у розв’язанні офіційних питань;
    • підготовка практичної інформації українською та російською мовами про правові/системні рішення та осередки, де можна отримати допомогу.

Щоб отримати допомогу треба написати на електронну скриньку: [email protected] Або скористатися інфолінією доступною українською мовою: Тел. 573-165-320

понеділок год. 9.30-11.30

четвер год. 9.30-11.30

• Асоціація розвитку психіатрії та громадської опіки в Кракові (Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Psychiatrii i Opieki Środowiskowej). Асоціація пропонує безкоштовну психологічну допомогу людям, які опинилися в Кракові через війну в Україні. Психологічну підтримку можна отримати в Кракові, в штаб-квартирі Асоціації за адресою Plac Sikorskiego 2/8, 31-115 Kraków (3-й поверх). Домовитися про консультацію можна за телефоном 12 422 50 67.
  • Центр Допомоги Біженцям з Інвалідністю від фонду AVALON.  Щоб отримати допомогу необхідно написати на електронну скриньку центру [email protected]. У листі просимо вказати ваші особисті дані, запит, з яким ви до нас звертаєтеся, а також документи: посвідчення особи, номер PESEL, документ, що підтверджує дату перетину українсько-польського кордону, а також медичні документи (виписки з лікарні, довідки про інвалідність). Ми приймаємо документи видані як польськими, так і українськими лікарями. У разі питань можна звернутися на інфолінію за номером: 790-688-222. Центр надає безкоштовні поради та консультації з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 16.00 3 мовами: польською, українською та російською.

Загальну психологічну підтримку біженців з України можна отримати теж:

• Психотерапевтичний центр HELP – номер 720-826-806 та 790-626-806 (допомога польською та англійською мовами).
  • Польський міграційний форум (Polskie Forum Migracyjne) – підтримку можна отримати за номером телефону: 222-552-202 (доступний українською та російською мовами) щоденно з 12:00 до 18:00. Детальніше за посиланням: Bezpłatny telefon kryzysowy (forummigracyjne.org)

Більше організацій можна знайти за посиланням:

Lista wsparcia/ Перелік допомоги – niepelnosprawni.pl