Na grafice zdjęcie pacjenta i fizjoterapeutki i pacjenta podczas ćwiczeń przy drabinkach. Napis: Program rehabilitacji dla uchodźcow z niepełnosprawnościami i przewlekle chorych.

Uruchamiamy ogólnopolski program rehabilitacji dla uchodźców z niepełnosprawnościami i przewlekle chorych

Uwaga! Środki na rok 2022 zostały wyczerpane.

Fundacja Avalon od ponad 15 lat działa na rzecz osób z niepełnosprawnościami i przewlekle chorych, wspiera ich w codziennych dążeniach do zwiększania swojej sprawności. Wiemy jak ważne jest dbanie o stały proces rehabilitacji, do którego obecnie mają utrudniony dostęp osoby z niepełnosprawnościami z Ukrainy, które uciekły przed wojną.

Dlatego zdecydowaliśmy się przeznaczyć część środków zebranych w ramach zbiórki na rzecz Centrum Pomocy Uchodźcom z Niepełnosprawnościami, na dofinansowanie rehabilitacji dla tych osób.

Kto może skorzystać?

Program jest przeznaczony dla obywateli Ukrainy z udokumentowaną niepełnosprawnością lub przewlekłą chorobą, którzy zostali zmuszeni do opuszczenia państwa ukraińskiego i przekroczyli granicę Rzeczypospolitej Polskiej po 24 lutego 2022. Osoba ta musi przebywać legalnie na terenie Polski.

Ponadto osoba, która chce skorzystać ze środków musi mieć otworzone subkonto w Fundacji Avalon. Jak to zrobić dowiesz się więcej TUTAJ.

Oferta

W ramach programu jedna osoba może jednorazowo zawnioskować o dofinasowanie rehabilitacji w wysokości 1500 zł. Przelew będzie zrealizowany do instytucji, która wystawi rachunek lub fakturę.

Osoby przebywające na terenie Warszawy lub w bliskiej okolicy zapraszamy do Centrum Aktywnej Rehabilitacji Avalon Active. W razie braku dostępnych terminów wskażemy inne miejsca, w których będzie można zrealizować rehabilitację.

Osoby spoza Warszawy mogą wybrać placówkę rehabilitacyjną samodzielnie lub zgłosić się do Centrum Pomocy Uchodźcom z Niepełnosprawnościami z prośbą o pomoc w znalezieniu odpowiedniego miejsca.

Uwaga!

Fundacja Avalon będzie weryfikować wybrane placówki i w razie wątpliwości zastrzega sobie możliwość odmowy udzielenia dofinansowania.

W jaki sposób?

Osoba, która chce skorzystać z programu powinna:

1. Zapoznać się z Regulaminem programu – dostępny TUTAJ.
  2. Założyć subkonto w Fundacji Avalon – dowiedz się więcej.
  3. Złożyć odpowiednie dokumenty:
    • Wniosek o dofinansowanie, wraz z rachunkiem lub fakturą – POBIERZ,
    • Oświadczanie uczestnika – POBIERZ,
    • Kserokopia/skan dokumentu potwierdzający legalny pobyt na terenie Rzeczpospolitej Polskiej (np. paszportu z data przekroczenia granicy, dokument potwierdzający nadanie numeru PESEL.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu z Centrum Pomocy Uchodźcom z Niepełnosprawnościami: [email protected], tel: 790 688 222.

Ми запускаємо загальнонаціональну програму реабілітації для біженців з інвалідністю та хронічно хворих

Увага! Кошти на 2022 рік вичерпано.

Фонд «Авалон» вже понад 15 років працює для людей з обмеженими фізичними можливостями та хронічно хворими, підтримуючи їх у щоденних труднощах щодо підвищення їхньої фізичної форми. Ми знаємо, наскільки важливо подбати про поточний процес реабілітації, який зараз є важким для людей з інвалідністю з України, які врятувалися від війни.

Тому частину коштів, зібраних у рамках збору, ми вирішили спрямувати на Центр допомоги біженцям-інвалідам, на співфінансування реабілітації цих людей.

Хто може отримати користь?

Програма призначена для громадян України з документально підтвердженою інвалідністю або хронічним захворюванням, які були змушені покинути українську державу та перетнули кордон Республіки Польща після 24 лютого 2022 року. Ця особа має легально проживати в Польщі.

Крім того, особа, яка бажає використати кошти, повинна мати субрахунок, відкритий у Фонді «Авалон». Дізнайтеся більше про те, як це зробити ТУТ.

Пропозиція

За програмою одна особа може подати заявку на отримання реабілітаційної допомоги у розмірі 1500 злотих одноразово. Переказ буде здійснено установі, яка видасть рахунок або рахунок-фактуру.

Людей, які перебувають у Варшаві або поблизу, запрошуємо до Центру Активної Реабілітації Avalon. Якщо вільних дат немає, вкажемо інші місця, де можна буде провести реабілітацію.

Люди за межами Варшави можуть самостійно вибрати реабілітаційний заклад або звернутися до Центру допомоги біженцям з обмеженими можливостями з проханням допомогти знайти відповідне місце.

Увага!

Фонд «Авалон» перевірить обрані об’єкти та, у разі сумнівів, залишає за собою право відмовити у наданні гранту.

Як отримати?

Людина, яка хоче використовувати програму, повинна:

1. Ознайомтеся з Положенням про програму – доступне ТУТ.
  2. Створіть суб-рахунок у Avalon Foundation – дізнайтеся більше.
  3. Подати відповідні документи:
    • Заява на співфінансування разом із рахунком або рахунком – ЗАВАНТАЖИТИ,
    • Декларація учасника – СКАЧАТИ,
    • Ксерокопія / скан документа, що підтверджує законне перебування на території Республіки Польща (наприклад, паспорт із датою перетину кордону, документ, що підтверджує номер PESEL.

Якщо у вас виникли запитання, зверніться до Довідкового центру для біженців з обмеженими можливостями: [email protected], тел. 790 688 222.